Ticari Elektronik İleti izinlerinin ve şikâyet süreçlerinin yöneltildiği ulusal platform olan İleti Yönetim Sistemi A.Ş. ile iş ortağı, Yenilikçi çözümler ile iş dünyasının dijital dönüşümüne katkı sağlayan İYS Sistemimizdir.

İYS BAŞVURU FORMU
Detaylı Bilgi İçin Biz Sizi Arayalım.

Ticari Elektronik İleti Sistemi Nedir/ Nasıl Çalışır ?

Ulusal veri tabanlı bir sistem olarak, arama, e-posta veya sms ise ticari amaçlı ileti gönderilmesini sağlamakta olan bir sistem olarak, güvenlik standartlarına sahip bir şekilde çalışmaktadır. Kamunun sistem üzerindeki rahatsızlıklarını ve iletilerle ilgili ret ya da onaylama evresi kayıtlı tutulabilmektedir. Aynı zamanda alıcıların reddetme ve şikayet etme hakkı olduğu için sistem yasalara uygun bir şekilde yürütülmekte, kontrol edilmektedir.

Hizmet sağlayıcının IPA programıyla uyumlu bir şekilde, veri tabanlı ileti kullanması, kontrol edilmesini sağlaması hem kamu için hem de ticari faaliyetlerin kötüye kullanılmaması için önemli bir etki sağlamaktadır. İleti yönetim sistemi; Yönetim, şikayet, izin ve ret aşamasına tabi tutulmaktadır.

İleti Yönetim Sistemine Üye Ol

Hizmet sağlayıcıların ticari elektronik ileti onaylarını aktarabilmeleri için başvuru yapmaları gerekmektedir.

Hemen Başvur

İYS Hizmet Sağlayıcı Nedir?

İleti yönetim sistemleri üzerinden hizmet sağlayıcının kanunlar doğrultusunda e-posta, arama ve kısa SMS gibi ticari iletişim kanalarını gerçek ya da tüzel kişiler aracılığıyla kontrol etmek, iletiyi düzenlemek ve göndermek işlemleri yapma hakkı bulunmaktadır. Çağrı merkezi, Faks, otomatik arama ve akıllı ses kaydedici sistemler ile kısa mesaj hizmeti verilmesini sağlamaktadır. İYS – Ticari elektronik ileti yönetim sistemi üzerinden, verilerin tekilleştirilmesi, toplu halde istenilen formatın kullanımının sağlanması, platform üzerinden organizasyon başlıklarıyla yönetimi aynı zamanda 7/ 24 sisteme erişimin sağlanması üzerine ileri bir teknolojinin kullanılmasını da sağlamaktadır.


İYS ön incelemeler yapabilmekte, şikayet, ret ve onay alanlarını takip ederek kullanıcının ve alıcının arasında yasal bir düzenlemenin yöneticisi formunu görmektedir. Hizmet sağlayıcı marka ve firma ismine yönelik bilgiler verebilecek aynı zamanda İYS’ye bildirimlerde bulunarak, ceza olasılığını ortadan kaldıracaktır.

İYS Hizmeti Avantajları Nelerdir?

İleti onayının sağlandığı İYS alanında, birçok firma ya da markanın aynı platform üzerinden organize edilerek, kontrol edilmesini sağlamaktadır. SMS veya E-posta gönderimi yapmakta olan kurumlar için sistemin entegre edilmesini sağlar, web servisleri ile ileti programının kullanılmasına yönlendirmektedir.


İYS’ye Hemen Başvur

İYS Alıcı Veri Tabanlı İleti

E-mail, SMS ve arama gibi iletişim adresi bulunan alıcıların sistem üzerinden yasal düzenlemelere dönük bir şekilde hizmet sağlayıcının alıcıya ileti göndermesini sağlamakta olan İYS, bir aracı sistem olarak düzenlemeleri takip edecektir. Bu alanda ticari faaliyet alanını genişletmiş olan Sistemimiz mevzuat hazırlanmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda hizmet sağlayıcının da sürekli izin almasına gerek kalmadan, zaman damgası üzerinden belirli bir süre boyunca bu hizmeti alabilmesi sağlanır.



İleti Yönetim Sistem Başvuru Şartları

İleti yönetim sistemi için aracılar hizmet sağlayıcılar için bir program oluşturmaktadır. Bu alanda 1 Aralık 2020 tarihlerinde hizmet sağlayıcının İleti yönetim sistemine aktarılması gerekmektedir. Bu aktarımla onay süreci başlar ve hizmet sağlayıcı yasal bir şekilde ileti gönderme hakkına sahip olabilir.

Sisteme giriş yapmak için İleti yönetim sistemi’ne (iys) kayıt üzerinden formunun doldurmanız gerekmektedir. Bu işlemden önce hizmet sağlayıcının ‘’MERSİS’’ numarası almış olması şartı bulunmaktadır. İmza yetkisinin T.C kimlik numarası ve cep telefonu numarası aynı zamanda kurumsal e- posta adresini iletmesi gerekmektedir. Müşterekten temsile yetki veya yetkilinin tarafından imzalanmış olan onaylı doküman, onaylı elektronik iletişim adresi bulunmalıdır. Daha sonra başvuru evresinden sonra belgeler kontrol edilerek, hesabınızın kullanıma açılması sağlanacaktır. Gerçek veya tüzel kişi fark etmeksizin MERSİS numarası alması gerekmektedir.

  • 1
    OCAK
    2020

    İleti Yonetim Sistemi’nin açılması, Hizmet Sağlayıcı ve vatandaşların bilgilendirilmesi

  • 2
    OCAK
    2020

    Hizmet Sağlayıcılar için ileti Yönetim Sistemi Platformun Açılması

  • 3
    TEMMUZ
    2020

    Hizmet Sağlayıcılar için ileti Yönetim Sistemi Platformun Açılması

  • 4
    01 EYLÜL
    2020

    Alıcılar(vatandaşlar) ve kamu için ileti yönetim sistemi’nin açılması

  • 5
    01 ARALIK
    2020

    Geçmiş tarihli izinlerin onaylı olarak kabul edilmesi



İleti Yönetim Sistemi Uygulamaları Nelerdir?

ISO 9001 üzerinden gelişim göstermekte olan ticari faaliyetlere katkı sağlayıcı sistemimiz, iş zekası ve raporlama alanında ayrıntılı bir sistem özelliği sunar. İleri yönetim sistemleri uygulamaları, özel yazılım programları, proje analizi ve danışmanlık süreci üzerinden de gerekli olan atılımları daima sağlamaktadır. Eşsiz bir yazılım portalı kullanılarak, İYS Sistemimiz üzerinden sağlanan özelleştirilmiş sistemler, kısa zamanda ticari alandaki ileti faaliyetlerinizi güvenli bir şekilde sunmanızı sağlayacaktır. Anlık veri tabanlı sistem, API özellikleri ve raporlama farkıyla size hızlı ve güvenilir bir kullanım alanı sunacaktır.

İYS API Versiyon, Güvenli Yönetim

İYS API versiyon üzerinden marka yönetim eklentisi yapılarak, hatasız bir işleyişin oluşması sağlanmaktadır. Hata kodları, mesaj eklemleri ve engelli numaraların belirlenmesi üzerine gelişmiş bir program sunucusu kullanılmaktadır. MERSİS ve TCKN karakter girişine izin verilmeyecek şekilde güncellemeler yapılarak, limit ve offset alanındaki değerler kontrol edilebilmektedir. İYS Sistemimiz ile sürün notları bağlantısı, tekil bayi sorgulama aynı zamanda info kayıt sisteminin kusursuz bir şekilde kullanılması sağlanmaktadır.

İleti yönetim sistemi ile müşterilerinizin ticari elektronik ileti izinlerini güvenle ve kolayca yönetebilirsiniz Hemen Başvur

Sık Sorulan Sorular

1 Aralık 2020’ye kadar elimdeki onayları sisteme yüklemezsem ne olur?

Yönetmelikte belirlenen esaslara göre 1 Aralık 2020 tarihine kadar Yönetim Sistemine aktarılmayan iletiler geçersiz kabul edilecektir.

İleti Yönetim Sistemine Nasıl Başvurabilirim?

Sisteme başvurular İleti Yönetim Sistemi başvuru formu üzerinden yapılmaktadır. Formda yer alan gerekli bilgileri doldurarak başvurunuzu yaptıktan sona sunduğunuz bilgiler kontrol edilmektedir; sonrasında da doğrulama yapılarak hesabınız kullanımınıza sunulmaktadır.

İleti Yönetim Sistemi’ne başvuru aşamasında gerekli belgeler?

  • Marka tescil belgeleri (Elektronik ortamda imzalanmış İleti Yönetim Sistemi Temel Hizmetler Kullanım Taahhütnamesi)
  • İmzaya yetkili olan kişinin TC kimlik numarası, cep telefonu numarası, kurumsal e-posta adresi.
  • Temsil yetkisine sahip en az bir kişi tarafından daha ilk yetkiye sahip kişiyle birlikte dokumanı imzalaması gereklidir.
  • Onaya sahip elektronik iletişim adresi sayıları.
Daha önce onay alınmış ileti izinlerimi ne zamana kadar İleti Yönetim Sistemi'ne yüklemeliyim?

1 Aralık 2020 tarihinden önce tüm izinlerin alınarak sisteme aktarılmış olması gereklidir. 1 Aralık sonrasında yapılacak izin aktarımları kabul edilmemektedir.

İzinlerimi İleti Yönetim Sistemi'ne nasıl ekleyeceğim?

İzinleri sisteme yüklemek için iys.org.tr adresini kullanmalısınız. Sisteme yüklemeleri teker teker ya da .csv dosyalarını kullanarak toplu yapabilirsiniz. İYS API kullanarak yükleme için teknik entegrasyon kullanmalısınız.

İleti Yönetim Sistemi’ne Yükleyeceğinim izinler hangi verileri içerecektir?

  • İletişim bilgileri (Telefon numarası ya da e-posta adresi)
  • İzin tarihi
  • İletişim kanalı (arama/mesaj/e-posta)
  • Alıcı tipi (Bireysel/Tacir)
  • İzin kaynağı (‘1 Mayıs 2015 öncesi’, ‘ıslak imzalı onay formu’, ‘web sitesi’ vb.)
1 Aralık 2020'ye kadar yüklemiş olduğum geçmiş tarihli izinlerin ispat yükümlülüğü İYS'de mi olacak?

Hayır, olmayacak. Sisteme yüklenen geçmiş tarihe ait izinlerin sorumluluğu hizmet sağlayıcısına aittir; fakat 1 Aralık 2020 sonrasında sorumluluk İYS’dedir.

İleti Yönetim Sistemi'ne kaydolmadan ticari elektronik ileti göndermeye devam edebilir miyim?

Hayır, gönderemezsiniz. Yönetmelikte belirlenen hususlara göre ticari elektronik ileti göndermek için İYS kaydı gereklidir.

Aracı hizmet sağlayıcılar ve İleti Yönetim Sistemi bilgilendirme ve ticari ileti ayrımını nasıl yapıyor?

Ticari ileti ile bilgilendirme iletisinin ayrımını yapmak hizmet sağlayıcısının sorumluluğu içerisindedir. Hizmet sağlayıcı, bu sorumluluk içerisinde ileti gönderim hizmeti adlığı aracı kuruluşa bilgilendirmede bulunur.

Göndereceğim her ileti için onay almam gerekir mi?

Hayır, gerekli değildir. Kanun kapsamında devam eden üyelik, abonelik ya da ortalıkta tahsilat, borç, hatırlatma, bilgileri değiştirme, satın alma ve teslimat ya da benzeri durumlarla alakalı iletiler ile hizmet sağlayıcıya ilgili mevzuatla getirilmiş olan bilgi verme sorumluluğunda öncesinde onay olmak gerekli değildir.

Vakıf üniversitesi veya özel eğitim ve öğretim kurumu niteliğine sahip hizmet sağlayıcıların İleti Yönetim Sistemi'ne kaydolmaları gerekir mi?

Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik’in 2. maddesi, 2.fıkrası, b bendinde “Bu Yönetmelik hükümleri; Vakıf üniversitelerinin ve diğer özel eğitim ve öğretim kurumlarının öğrencilerine ve bunların velilerine gönderdiği iletilere uygulanmaz.” hükmü bulunmaktadır.

Maddede yer alan tanımı karşılayan hizmet sağlayıcılar yönetmelikten muaftır; fakat hizmet sağlayıcıların altı çizili kapsamın dışında kalan ticari elektronik ileti göndermesi halinde İYS kaydı gereklidir.

İki farklı işletmem var. Biri için aldığım onayı diğeri için kullanabilir miyim?

Hayır, kullanamazsınız. Alıcıdan her bir Hizmet Sağlayıcı için onay alınması gereklidir; fakat acentelik, bayilik veya özel yetkili işletme sözleşmesinde yer alan taraflardan birine verilen onay; sözleşmedeki hizmet, mal ya da markayla sınırlandırarak sözleşmenin diğer tarafı için de verildiği kabul edilmektedir.

Müşterilerimle hizmet (kargo takip, abonelik, borç durum vb.) bilgisi paylaşıyorum. Onay almam gerekir mi?

Hayır, onay almanız gerekli değildir. Kanun kapsamında devam eden üyelik, abonelik ya da ortalıkta tahsilat, borç, hatırlatma, bilgileri değiştirme, satın alma ve teslimat ya da benzeri durumlarla alakalı iletiler ile hizmet sağlayıcıya ilgili mevzuatla getirilmiş olan bilgi verme sorumluluğunda öncesinde onay olmak gerekli değildir.

Müşterilerime kutlama ve tebrik mesajı gönderiyorum. Onay almam gerekir mi?

Evet, onay almak gereklidir. Kutlama, tebrik ve dilek gibi işletmenizin bilinirliğini arttırma amaçlı elektronik iletiler için de onay gereklidir.

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu, kamuya yararlı dernek veya vergi muafiyeti sağlanan vakıf niteliğine sahip hizmet sağlayıcıların İleti Yönetim Sistemi'ne kaydolmaları gerekir mi?

Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik’in 2. maddesi, 2.fıkrası, b bendinde “Bu Yönetmelik hükümleri; “Bu Yönetmelik hükümleri; Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile kamuya yararlı dernekler ve vergi muafiyeti sağlanan vakıfların, kendilerine ait ticari işletmelerin faaliyetleriyle ilgili olarak üyelerine gönderdiği iletilere uygulanmaz.” Maddesi bulunmaktadır. Maddede yer alan tanımı karşılayan hizmet sağlayıcılar yönetmelikten muaftır; fakat hizmet sağlayıcıların altı çizili kapsamın dışında kalan ticari elektronik ileti göndermesi halinde İYS kaydı gereklidir.